Ikast-Brande – Danmarks mindst idrætsvenlige kommune?

Af Mikael Lund, formand for Brande Old Boys

Som det nok er de fleste bekendt, er Ikast-Brande – i hvert fald ifølge medlemmerne af Dansk Industri – Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, men hvordan står det til på idrætsområdet?

I 2017 indgik Ikast-Brande som en af de første kommuner i landet en partnerskabsaftale med DIF og DGI under overskriften ”Bevæg dig for livet”. Målsætningen var dengang, at mindst 85 % af kommunens borgere skulle være fysisk aktive i 2020, og at 58 % dyrkede idræt og motion i fritiden i 2022.

Det førte siden til udarbejdelsen af en idræts- og fritidspolitik med titlen "Fritid og Fællesskaber".

De første to år efter aftalens indgåelse bød på tilbagegang i det samlede antal medlemmer i kommunens idrætsforeninger, en tilbagegang der blev vendt til en beskeden fremgang i 2019, inden Covid-19 kortsluttede stort set al foreningsidræt.

Men hvad har Ikast-Brande Kommune så helt konkret gjort for at leve op til de forkromede målsætninger?

I 2019 besluttede det daværende Kultur- og fritidsudvalg, at målene på kommunens fodboldbaner skulle forsynes med hjul. På den måde kunne foreningernes frivillige trænere og ledere skubbe rundt med målene, når der skulle slås græs. Med denne manøvre sparede kommunen angiveligt ca. 200.000 kr. årligt. Mindre vigtigt var det tilsyneladende, at man konverterede en opgave, som hidtil var blevet klaret maskinelt ved hjælp af et par gafler monteret foran på den traktor, der slog græsset, til (mere) frivilligt, manuelt arbejde.

I 2020 besluttede byrådet så at harmonisere lokaletilskuddet, så alle kommunens foreninger fremover modtog samme procentsats. Indtil da havde traditionelle idrætsgrene som f.eks. fodbold, håndbold og badminton modtaget fuld refusion, mens nyere idrætsgrene måtte nøjes med 75 %. Her kunne man måske have valgt en procentsats et sted midt imellem, men i stedet scorede kommunekassen hele gevinsten (besparelsen), da lokaletilskuddet en bloc blev nedsat til 75 %. Ingen foreninger vandt, men mange mistede med et penselstrøg en fjerdedel af deres lokaletilskud, selvom beslutningen blev udskudt i et år.

Seneste nyt fra den kommunale front er, at fodboldklubberne fremover selv skal stå for vanding af banerne – til det formål kan klubberne allernådigst købe en vandingsmaskine af kommunen, som de så selv skal betjene og servicere i tilfælde af nedbrud – samme betingelser gælder i øvrigt opkridtningen af banerne, som klubberne selv har varetaget i en årrække.

For nogle år siden viste en analyse, at Ikast-Brande er den kommune i Danmark, der bruger næstfærrest penge pr. indbygger på kultur- og fritidsområdet. Den placering har de ovenstående tiltag næppe ændret i positiv retning. Derfor må det være på sin plads at spørge, om Ikast-Brande efterhånden aspirerer til titlen som ”Danmarks mindst idrætsvenlige kommune”?

Årligt tilflyder der både FC Midtjylland og Herning-Ikast Håndbold sekscifrede beløb i sponsorater, og da håndboldkvinderne, som dengang stadig optrådte med FCM-logoet på trøjerne, var i alvorligt økonomisk uføre i 2013, fandt det daværende byråd med borgmester Carsten Kissmeyer i spidsen uden problemer en halv million kroner ekstra i kommunekassen.

Der er åbenbart ikke helt den samme prestige i at støtte breddeidrætten i Danmarks førende erhvervskommune.

Kommentarer

Nu må vi så høre det igen som vi gennem årene har hørt hele tiden. BIF bliver så uretfærdig behandlet først af Brande kommune, senere af Ikast-Brande kommune, vi får ikke støtte og økonomisk tilskud nok. Vi må endda selv flytte vore mål og vande vore baner, som er stillet til rådighed af kommunen. Har i nogensinde prøvet at sammenligne med andre foreninger. Er det kommunen der rejser skydeskiverne og holder banerne i Skytteforeningen, er det kommunen der rejser springbaner og vedligeholder i rideklubben, man kan blive ved. Hvornår er nok, nok, er jeres klub mere værd end andre klubber i Brande. I gør et godt stykke arbejde for unge mennesker i Brande, men det er der så sandelig også mange andre klubber der gør, med frivillig arbejdsinsats, uden klyng og mishagsytringer. Som borger må vi se på, er man en bedre person fordi man går til fodboldt end den der dyrker andre idrætsgrene. Bare man har sin gang i en forening, mener jeg man er nået langt. Hold op med jeres klynk, og kom i arbejdstøjet som andre foreninger.

 

Nu handlede det ikke kun om Brande IF, men om alle kommunens idrætsforeninger, hvoraf en stor del - også indenfor mange andre sportsgrene end fodbold - ikke har oplevet andet end besparelser og nedskæringer, siden Ikast-Brande Kommune valgte at profilere sig som "Bevæg dig for livet"-lpmmune i 2017. Men jeg er da helt enig i, at hverken Brande IF eller Brande Old Boys, som jeg er formand for, har krav på positiv særbehandling - vi synes bare det er træls, at man bliver ved med at hælde flere og flere opgaver over på de frivillige, uden at pengene følger med, samtidig med at man forventer, at foreningerne skal aktivere endnu flere.

Du har ret i meget af det du siger, jeg tænker bare at der måske er en sum penge i kommunen til foreninger, og det er i mine øjne yderst vigtigt, der skal bare være en retfærdig fordeling. Det er fint at alle foreninger, der gør et godt stykke arbejde, føler at de gerne vil have større tildelinger, men hvor kommer pengene fra. Jeg føler at vi i den grad svigter vore ældre som måske har ydet en stor indsats for foreninger gennem livet og på deres ældre dage må oplev at man bliver svigtet. Gad vide hvor meget folkepensionen er steget i forhold til den almindelige lønudvikling de sidste 10 år? Her er et område hvor vi svigter. Spørgsmålet er om det er de unge vi skal tilgodese, det skal vi, eller skal vi tilgodese alderdommen som har ydet deres indsats gennem livet.

Nu er foreningsidræt jo ikke forbeholdt de unge - udover SIM har f.eks. billardklubben, golfklubben og Brande Fitness masser af seniorer i medlemskartoteket, og i Brande Old Boys har vi flere aktive spillere, der har rundet 70. Så jeg mener faktisk ikke, fordelingen er et generationsspørgsmål. Meningen med "Bevæg dig for livet" er jo også netop det - at bevægelse er for ALLE aldersgrupper gennem HELE livet.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Arne Danielsen bannerannonce
Bannerannonce for dinTandlæge i Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2023