Hvad er det egentlig, vi spiser?

Af Lars Næsted - direktør Danespo

 

Vi lever af planter. Enten spiser vi dem direkte i vores måltider, eller også fodrer vi vores husdyr med planterne og spiser kødet, æggene eller mælkeprodukterne.

 

Som danske forbrugere er vi utroligt privilegerede ved at kunne vælge grøntsager fra en bred pallette af friske, sunde kvalitetsvarer. Det gælder uanset, om vi køber dem hos grønthandleren, i supermarkederne eller får dem leveret direkte til vores hoveddør. Vi har vænnet os til, at grøntsager har meget forskelligt udseende og optræder i mange forskellige smags- og farvevarianter. Det ser vi mest som tegn på den mangfoldighed, der findes rundt om i verdenen, og vi glæder os over, at vi er heldige at have tilgang til det alt sammen lige der, hvor vi bor.

 

Mangfoldigheden er dog ikke blot tilfældig eller baseret på held. Vores kulturplanter har været udvalgt meget omhyggeligt i tusindvis af år. Vi har altid valgt at videreføre de planter, som har haft de bedste egenskaber ud fra de ønsker, vi har haft på det givne tidspunkt. Vi har også krydset planter med andre planter med henblik på at frembringe endnu bedre planter. Det har vi gjort ud fra devisen, at vi krydser de bedste forældre med hinanden, og så beholder vi det bedste afkom. Det afkom avler vi så videre på.

 

Kål er et meget godt eksempel på en meget stor diversitet, som udspringer fra en forholdsvis anonym vild plante. Vi oplever broccoli, blomkål, rosenkål, savojkål mm. som vidt forskellige plantetyper. I virkeligheden er de alle sammen forædlede, og de stammer fra samme slægt. Vi har blot vænnet os til, at disse forædlede typer er helt normale grøntsager. Vi bliver heller ikke overraskede, når vi jævnligt ser nye, spændende typer i handlen.

 

Kartofler indgår i mange af vores måltider. Naturligt findes de i alle afskygninger: gule, blå, røde, sorte, flerfarvede, runde og lange. I butikkerne ser vi overvejende gule, velformede knolde med flot præsentation og ensfarvet indre. Disse pæne kartofler er mere sunde end de oprindelige sorter, og de har også forbedrede egenskaber med hensyn til sygdomsresistens, tørketolerance, næringsstofoptagelse, kvalitet mm. Faktisk kigger forædlerne på ca. 100 ønskede egenskaber, når de frembringer nye kartoffelsorter.

 

Udviklingen af spændende frugt og grøntsager er en del af planteforædlingen, som er tydeligt for de fleste forbrugere. Den del af planteudviklingen som ikke er så tydeligt, men som er endnu mere vigtigt er udviklingen af sunde og effektive planter til at brødføde den voksende verdensbefolkning med; Havde vi ikke løbende udviklet vores planter, havde vi ikke været i stand til at leve så mange mennesker på jorden, som vi gør i dag.

Kigger vi ud i nær fremtid, så forudser vi, at verdensbefolkningen kommer til at vokse endnu stærkere. Det kommer til at stille endnu større krav til hurtig planteudvikling.

 

Så spis du bare løs af rodfrugter, frugt, korn og grøntsager! Det er sundt og smager fortrinligt. Og mens vi sidder og tygger, kan vi samtidig glæde os over, at planteforædlerene i samarbejde med vores universiteter hele tiden arbejder på, at vi kan følge med befolkningsudviklingen, så der fortsat er mad nok til os alle.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul