God mavefornemmelse hos Fælleslisten forud for budgetforhandlinger

Lotte Stoltenborg

Af Lotte Stoltenborg og Henrik Kraglund, byrådsmedlemmer for Fælleslisten

I den kommende uge skal byrådet på et budgetseminar forhandle og aftale det kommende års budget.

Heldigvis er Ikast-Brande Kommune (IBK) i økonomisk god form – faktisk den økonomisk set bedst tænkelige i en årrække.

Bosætning bliver et stort tema. Væksten i antallet af indbyggere i Ikast-Brande Kommune halter laaaangt bagefter udviklingen i nabokommunerne. Og det er altså væksten i indbyggerantallet – eller rettere gode skatteindtægter fra personbeskatningen - som er nøglen til en god økonomi i kommunen og forudsætningen for en forstærket indsats på velfærdsområderne. Den største forhindring for vækst skyldes mangel på byggegrunde over stort set hele kommunen. I Brande, som var langt det største vækstområde i kommunen i 2019, er der færre end 20 kommunale byggegrunde i øjeblikket. Men heldigvis er der flere på vej.

Fælleslisten (FL) medbringer til budgetseminariet en længere ønskeseddel.

Anlægsønsker

FL bakker op om de fremsendte ønsker fra Brande City. Der ønskes bl.a. afsat penge til begyndende byfornyelse, til en sammenbygning af Artium og Brande Hallerne og til cykelstier i stort set hele kommunen. Og så bliver der taget hul på en drøftelse af, hvad det areal, som den nuværende Præstelundskole ligger på, vil kunne anvendes til. Lad os håbe, at borgerne har rigtig mange ideer til anvendelse af det store areal.

Driftsopgaver

Af opgaver, som medfører forøgede driftsudgifter for IBK, peger FL på, at der skal gøres en indsats for reduktion af ungdomsarbejdsløsheden, som er en svøbe for IBK. Til eksempel har IBK i juni 2020 17 % flere 18-29-årige på uddannelseshjælp end på landsplan. Det skal der gøres en stor indsats for at få nedbragt. Ligeledes skal der foretages en forstærket undervisningsindsats for svage elever. Det vil virkelig betyde en stærkt forbedret livskvalitet, hvis niveauet indenfor især læsning og regning kunne løftes for disse elever/borgere.

For de ældre er der et stort behov for plejeboliger. Som bekendt vokser antallet af 80+-borgere kraftigt i årene fremover, så derfor skal politikerne allerede nu planlægge en udbygning af plejeboliger. Det er kernevelfærd – men alle bliver rigere på en eller anden måde, når vi ved, at vi befinder os i en kommune, som det er godt at blive gammel i. Tilsvarende gælder for borgere indenfor psykiatri og handicap-sektoren. Der er her sket en udsultning over en årrække. Nu er tiden – og økonomien - inde til at forbedre forholdene for de ramte borgere.

Endelig håber FL og samtlige institutioner i kommunen, at der vil blive råd til at afskaffe det såkaldte effektiviseringsbidrag på 1%, som stort set alle institutioner skal spare hvert år. FL synes, at der er for meget ”salami-metode” i denne form for besparelser! Men der skal regnes på det.

Til nærmere overvejelser

Der er tanker om bygning af en specialskole til multihandicappede børn og unge. Her er flere modeller på tale, men FL synes overhovedet ikke, at vi lokalpolitikere på nuværende tidspunkt har tilstrækkelig viden til at kunne træffe en så vigtig beslutning. Vi har heller ikke tilstrækkelig viden til at kunne træffe en kvalificeret beslutning om en fremtidig kommunal struktur – hverken i forhold til geografi (hvor skal administrationen holde til) eller i forhold til indhold (udlicitering og konkurrenceudsættelse). Det er derfor besluttet, at der skal udarbejdes en ”masterplan”, hvor en række mulige scenarier vil blive beskrevet. Denne masterplan afventer vi gerne.

Landsbyerne skal styrkes. I dag bor omtrent hver tredje borger i IBK i en landsby. Men landsbyerne lider – de affolkes lige så stille. Det skal der laves om på. Det vil have sin pris, men velfungerende landsbyer er vitterligt en kvalitet for dem, som bor dér og for dem, som kommer udefra og slår sig ned i en af kommunens landsbyer. IBK´s bosætningsguide gør en brav indsats. Det skulle gerne forstærkes.

Arbejdstidsaftale med lærerne har stået ikke mindst på lærernes ønskeseddel i adskillige år. I år er der indgået en aftale herom mellem Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening. Lad os håbe, at en tilsvarende aftale vil blive indgået i IBK.

I afdelingen for småting og andre kuriositeter er FL stødt på spørgsmålet om fortsat støtte til Midtjyllands Lufthavn. Nej tak, for det kan vel ikke være en kommunal opgave at betale mere for passagerernes billetter, end det passagererne selv betaler.

Drømme/visioner

Men der er i den (politiske) verden også mulighed for at drømme. FL drømmer også indimellem!

Vi drømmer om at kunne gøre noget mere for vores unge mennesker – at der kan blive etableret et ungdomshus eller nogle opholdssteder, hvor unge mennesker kan samles på tidspunkter, hvor ungdomsskolen har lukket (aften og weekend).

Vi drømmer om en voldsomt forstærket grøn profil. Og det skal ikke bare være ord. Der skal handling bag. Og der skal sættes mål op. For kun hvis man har sat nogle klare mål op, kan man arbejde på at forbedre dem. Vi har allerede udarbejdet en vindmøllepolitik, men nu er tiden kommet til at udarbejde en politik for solcelleanlæg og en politik for nedbringelse af CO2-belastningen i kommunen. Ikke nemt, men vi er forpligtet hertil, siger vores børn og børnebørn. Og vi har hørt dem.

Det bliver en spændende uge for byrådspolitikerne. Og en vigtig uge for alle borgere.

Fælleslisten håber, at der på budgetseminaret bliver indgået en aftale, som vi stort set alle kan glæde os over. Og hvordan finder vi lige ud af det? Joh, vi spørger de borgere, som vil fortælle os det. Vi lader snart høre fra os herom.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul