Fakta om tandsundhed på Brandeklinikken
Af tidl. overtandlæge Hanne Pehrson.
I 1972 blev der med lov om børnetandpleje samtidig indført systematisk indberetning af børns tandsundhed til Sundhedsstyrelsen – det såkaldte SCOR system. Der er lovpligtig indberetning for alle landets 5, 7, 12 og 15-årige.
Til oplysning for byrådsmedlem Henrik Kraglund og andre interesserede kan jeg informere om, at indberetningstallene for de enkelte kommuner ligger frit tilgængelige på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Desuden modtager kommunens Børne- og Undervisningsudvalg hvert år en redegørelse om den aktuelle tandsundhed - også for de enkelte klinikenheder. SCOR systemet er et unikt system, der har gjort det muligt at følge effekten af forebyggende tiltag - hvilket andre faggrupper indenfor det kommunale område ofte har misundt.
På Brandeklinikken i 2017 var henholdsvis 91,04% og 74,74% 12 og 15 årige skolebørn helt uden huller. De tilsvarende tal for landsgennemsnittet er 85,28% og 73,37%. Den opnåede tandsundhed er meget bedre end forventet, når man ser på de faktorer, forskningen har vist, betyder meget for at fastholde tandsundheden; nemlig en kommunes fluorindhold i drikkevand, uddannelsesniveau, indkomst og etnicitet. Indholdet af fluor i Brandeområdet ligger under det niveau, der giver en sundhedsfremmende effekt. Befolkningssammensætningen på sogneniveau kan ses i Region Midts Sundhedsprofil 2013 ”Hvordan har du det ?”
Det fantastiske tandsundhedsresultat er skabt gennem et langt sejt træk af stabile og engagerede medarbejdere i tæt samarbejde med børn, unge og deres forældre.
Jeg håber derfor inderligt, det vil lykkes at finde en midlertidig løsning, der ikke spænder ben for det fortsatte enestående tandsundhedsarbejde.