Vi skal ud af dødvandet for de midtjyske erhvervsuddannelser

MArtin Arberg

Af formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd i Region Midtjylland Martin Arberg

Når der i slutningen af april afholdes danske mesterskaber for lærlinge, DM i Skills, er det med en klar mission om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Og hvis man kigger på status i Midtjylland, er der alvorligt brug for at vende udviklingen.

De nyeste tal fra uddannelsesstatistik.dk viser, at 21,3 procent af folkeskolens afgangselever i regionen i år valgte at sætte kursen mod erhvervsuddannelserne. Og selvom det er en lille stigning i forhold til året før (hvor tallet var på 20,8 %), så er det faktisk kun i Region Hovedstaden, at man igen i år har klaret sig dårligere i år.

Det er rent ud sagt hamrende ærgerligt, at det ikke er lykkedes at overbevise de unge og deres forældre om fornuften i at droppe den gymnasiale vanetænkning. For vi har brug for de faglærte her i regionen – langt flere end i dag. Hvis ikke det sker, kommer vi til at mangle de hænder, der skal til for at sætte fart på den grønne omstilling og hjælpe os med at sige farvel til Putins gas.

Og det er en indsats, som kommer til at involvere alle de midtjyske kommuner. For der er stor forskel på, hvordan det går i de enkelte kommuner. Mens der har været fremgang i bl.a. Lemvig, Viborg og Ikast-Brande (med stigninger på henholdsvis 5,2, 4,3 og 4,6 %), så er udviklingen gået den forkerte vej i eksempelvis Hedensted (-5,6 %) og Odder (-3,7 %).

Det er både trist og faktisk også lidt uforståeligt, at vi ikke har formået i højere grad at dreje strømmen af nye elever i retning af erhvervsuddannelserne. Og vi er i hvert fald langt fra målet om, at 30 procent af de unge skal vælge disse uddannelser i 2025.

Der er tydeligvis ingen nem eller hurtigt løsning, hvis vi skal løfte søgningen til erhvervsskolerne i Midtjylland. Én ting er i hvert fald klar. Kommunerne bliver nødt til at tage ved lære af hinanden – både når det gælder succeser og fiaskoer. Samtidig kan de jo meget passende bruge regionens Skills-finalister, fx elektrikerlærlingen Thomas Kristensen fra Brande eller klejnsmedelærlingen Andreas Rønde fra Randers, som både rollemodeller og ambassadører, når de faglige uddannelser skal promoveres.

Vi skal også arbejde for at styrke erhvervsuddannelserne og -skolerne over en bred kam. Samtidig skal vejledningen ude i folkeskolerne forbedres, så man ikke bare automatisk guider den altovervejende del af eleverne i retning mod gymnasierne.

Det vil kræve både et holdningsskifte, politisk handlekraft og markante investeringer. Men vi har ikke råd til at lade være.

Derfor håber jeg også, at DM i Skills kan fungere som inspiration og være med til i endnu højere grad at vække den faglige stolthed i Midtjylland.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul