Stor forskel på "prisen" for et mandat

Der er stor forskel på, hvor mange stemmer, de respektive partier i Ikast-Brande Kommune har "betalt" for deres mandater i byrådet. Som en tommelfingerregel har det krævet ca. 1.000 stemmer at få valgt en kandidat til byrådet, men den lave valgdeltagelse (66,7 %) betød, at mandaterne denne gang så at sige var lidt "billigere til salg".

De absolut dyreste mandater tilfaldt Dansk Folkeparti, som vekslede 2.015 stemmer til to pladser i byrådet. Det svarer til 1.007,5 stemmer pr. mandat. I den stik modsatte ende af skalaen finder man Nye Borgerlige, som havde indgået valgforbund med netop DF. Det samarbejde profiterede Nye Borgerlige mest af, da de fik en kandidat valgt ind i byrådet på baggrund af 692 stemmer.

Fælleslisten blev ved valget i 2017 ramt hårdt af, at lokallisten dengang stod uden valgtekniske samarbejdspartnere, men valgforbundet med Kristendemokraterne - som trods 575 stemmer på liste K ikke fik nogen indvalgt i byrådet - og Det konservative Folkeparti betød, at Fælleslisten denne gang kun skulle bruge 768 stemmer pr. mandat.

Socialdemokratiets mandater "kostede" - bl.a. takket være valgforbundet med Enhedslisten og SF, som til sammen opnåede 3,5 % af stemmerne - 819,5 stemmer pr. stk., mens de konservatives mandater var lidt "dyrere": Hvert af de fem konservative mandater krævede 837,4 stemmer.

Som det eneste af de etablerede partier stod Venstre denne gang udenfor valgforbundene. Det betød, at hvert af partiets 7 mandater løb op i 945,7 stemmer.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Arne Danielsen bannerannonce

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2022