Logen til havørredens ve og vel

Af Villy Guldbrand Jensen -

I Danmarks findes mange forskellige loger, med ædle og fine formål.
Et af de mere særprægede loger har medlemmer og stiftere i Brande

Logen til havørredens ve og vel – så kan man vist ikke være i tvivl om hvad logebrødrenes hjerter slår for.
De har kastet deres kærlighed på bækørreden, som er nationalfisken i danske åer, men som gennem de sidste 40 år er blevet trængt voldsomt tilbage af bl.a. regnbueørreden, der stammer fra dambrugene, og i tidens løb har tilkæmpet sige herredømmet i åerne – bl.a også i Brande å.
Bækørreden er den oprindelige ørred i åerne – og efter en tur ud i havvandet, vender den tilbage med nyt navn: Havørred.
Et af de 23 medlemmer i logen og medstifter er Knud H. Petersen på Tinghøjvej i Brande.
- Vi føler at laksen får alt for meget opmærksomhed, hvorimod bækørreden stille er gledet ud i glemslen, og det vil vi gerne lave om på, fortæller han til Brande Bladet.
For 9 år siden faldt Knud H. Petersen ned fra et træ, og brækkede ryggen.
Det gav mange måneders sygeleje, hvor der var tid til at tænke tanker, og starten på hans erindringer blev sat i gang.
- Medens jeg lå fladt på ryggen og stort set ikke kunne bevæge mig, gik mine tanker tilbage til de mange fisketure jeg havde været på siden jeg som 4-årig første gang fiskede i en bæk der løb i Gram å.
Og en dag ringede der en mand, der i telefonen spurgte min kone: ”Er du gift med en mand der ligner en mexikansk hestetyv?”.
Det var en gammel ven, Lasse Mikalsen, som jeg ikke havde mødt i over 30 år.
Han havde bosat sig ved Hagebro, hvor han var startet op med at klække bækørred yngel i rugekasse.
Det foregik i Resen bæk.
Da jeg var så frisk at jeg igen kunne gå på benene, kørte jeg en tur til Hagebro for at hilse på ham, fortæller Knud H. Petersen.

Logen til havørredens ve og vel
Lasse boede ved Sdr. Resen, og var lidt af en Ole opfinder type.
Jeg vidste ikke at han var lysfisker, men opdagede at hans store passion var lystfiskeri og at han havde gået og eksperimenteret med at lave rugekasser til bækørred æg.
Lasse havde været med til at få to dambrug væk fra åløbet, og han havde haft stor succes med at udklække bækørreder og sætte dem fri i bækken.
Men det skete ikke uden sværdslag. Myndighederne var ikke vilde med hans planer om selv at udklække bækørreder, og de lagde mange hindringer for ham.
Det var en af grundene til at logen til havørreds ve og vel blev stiftet.
Og med gå på mod og en god portion stædighed, er det gennem tiden lykkedes at sætte mange portioner bækørred yngel ud i åløbene.
- Vi stryger selv ørrederne og blander det med sæd fra hanfiskene, fortæller Knud H. Petersen.
Æggene bliver placeret i rugekasserne, der sættes ud i bækken, og her står kassen i ca. 2 måneder, medens æggene klækker og fiskeynglen kom til verden.
I kassen er der lavet små huller, så vandet kan strømme igennem, og der bliver ikke fodret. Kassen står uberørt i bækken.
Ynglen skal leve af den føde der er i vandet. Det gør dem stærkere og mere modstandskraftige, når de efter de to måneder stille og roligt slippes løs i åen, ved at man fjerner lågerne på rugekassen.

I fredag var turen så kommet til Brande å.
Med 6. klasse fra Præstelundskolen som observatører og tilskuer, blev der strøget ørreder, og tilsat sæd fra en hanfisk, og dermed grundlaget for flere bækørreder i Brande å.
Forud var to erfarne herrer sat i en båd, udstyret med elgrej, så de kunne strømme på turen gennem Brande å, og dermed skaffe de fisk der skulle bruges til henholdsvis strygning og sæd til rugekassen.
Eleverne fulgte levende med i processen. Først skulle de fangede fisk bedøves. Herefter skulle de nænsomt stryges og efterfølgende blev rognen tilsat sæd og det hele lagt ned i en rugekasse som blev sat ud i Brande å.
Her får rugekassen fred og ro, inden den om 2 måneder bliver åbnet og forhåbentlig en masse bækørred yngel svømmer ud i Brande å, som skal være deres hjem i de kommende år inden de tager turen ud af åsystemet gennem Ringkøbing Fjord og ud i Vesterhavet.
Fiskene har deres eget GPS-system indbygget, så efter år i Vesterhavet sætter de næsen hjemad igen for at gyde i åen hvor de blev ”født”.
Og dermed er grundlaget for en stor bestand af bækørred skabt – præcist som Logen for Haveørredens Ve og Vel ønsker det.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS
Bannerannonce for dinTandlæge i Brande
Brande Camping

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul