Risiko for kraftige revlehuller

TrygFonden Kystlivredning advarer:
Hver eneste sommer skaber revlehuller farlige situationer for badegæsterne på de danske strande. I sidste uge omkom en tysk mand efter at være blevet fanget i et revlehul ved Henne Strand 1,5 km fra livreddertårnet.
Det er bølger – ofte grundet pålandsvinden – der får revlehuller til at opstå og sætter gang i den udstrømning, der kan trække folk væk fra strandkanten. Den kraftige vestenvind, som skabte aktive revlehuller i sidste uge, ser ud til at vende tilbage, så der er god grund til at være opmærksom på revlehuller.
- Vi har oplevet mange kraftige revlehuller i sidste uge, og der er fortsat risiko for revlehuller mange steder i landet. Vi opfordrer derfor til, at man er meget opmærksom på revlehuller i disse dage især langs de vestvendte kyster, hvor der er udsigt til kraftig pålandsvind, siger Anders Myrhøj og fortsætter:
- Det er vigtigt, at man altid orienterer sig om de lokale forhold, inden man går i vandet. Det bedste, man kan gøre, er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Livredderne har på forhånd sikret sig, at badeforholdene er forsvarlige, og at der ikke er revlehuller mellem flagene, og desuden er der en livredder i nærheden, hvis man får brug for hjælp, siger Anders Myrhøj.

Gå ikke i panik
Revlehuller er hvert år skyld i ulykker, og selv rutinerede svømmere kan drukne i et revlehul, fordi de går i panik eller forsøger at svømme mod strømmen. Bliver man fanget i et revlehul, skal man bevare roen og svømme til siden langs stranden, hvorefter man kan forsøge at svømme ind mod stranden, forklarer Anders Myrhøj:
- Hvis man ved, hvordan man skal tackle et revlehul, kan det være ganske ufarligt. Det vigtigste er, at man undgår panik og ikke forsøger at svømme mod strømmen, men i stedet svømmer til siden og herefter ind mod land, siger Anders Myrhøj og fortsætter:
- Hvis man ser andre blive fanget i et revlehul, så skal man ikke svømme ud til dem. I stedet skal man kontakte en livredder eller ringe 1-1-2. Herefter kan man råbe, at personen skal bevare roen og svømme til siden og om muligt kaste noget, der kan flyde fx en redningskrans, en badebold eller en stor sodavandsflaske, ud til den nødstedte, siger Anders Myrhøj.
Der findes tusindvis af revlehuller langs de danske kyster, og især ved vestkysten er der risiko for at svømme ind i et revlehul. Det er dog kun under særlige vind- og bølgeforhold som fx pålandsvind, at revlehullerne bliver aktive og udgør en fare.

Sådan kan du genkende et revlehul:
I revlehullet er der mindre bølgebrydning end på revlerne dvs. mindre hvidt skum. Man kan eventuelt også se en udadgående strøm af vand og skum i overfladen.

Sådan kommer du ud af et revlehul:
Kæmp ikke imod.
Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned.
Svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.

Sådan redder du andre ud af et revlehul:
Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:
Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.
Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.
Råb til den nødstedte, at han eller hun ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul