Remisen – borgernes og byens hus

Pia Stræde Palmelund har stået i spidsen for RemisenBrande som direktør siden indvielsen i 2006.

I mere end 13 år har Pia Stræde Palmelund stået i spidsen for kultur- og konferencecentret RemisenBrande.

Af Ejgil Jessen Hansen - 

En spændende rejse og selvfølgelig også en stor udfordring, men hun oplever, at det er og har været et utroligt spændende job, ja nærmest et kald. Den arkitektonisk smukke bygning blev indviet i september 2006, og så startede alt det, som ikke kun handler om de fysiske rammer. Remisen havde gennem mange år i sommerperioden været anvendt til koncerter og kulturelle projekter m.v., men nu betød renoveringen og ombygningen, at bygningen kunne bruges hele året rundt. Der skulle sikres en drift, som Pia betoner det.

- Det vanskelige er måske ikke så meget at lave arrangementer, men få den daglige drift til at løbe rundt. Remisen er en dyr bygning. Der er en masse lavpraktiske forhold, som skal fungere. Der skal betales el, vand, forsikringer o.s.v.

I starten var der intet driftstilskud fra kommunen. Sponsorer, fonde m.fl. var afgørende. Desuden skulle Remisen gøres kendt.  I starten var der, efter hendes opfattelse, mange borgere i Brande, som fandt, at det var ambitiøst at anvende så mange penge på en sådan gammel bygning. Hun er overbevist om, at holdningen i dag er, at folk er stolte af stedet.

Branding

Det ikke særligt danske ord, branding, var også noget som Pia fra starten skulle have fokus på. Hvordan kunne Remisen få en profil, som gjorde, at den skilte sig ud fra mængden og blev kendt? Et af nøgleordene er, efter Pias opfattelse, vedholdenhed. Det vil sige, at man altid arbejder hårdt og seriøst, for at gæster føler sig velkommen og fortæller andre, at Remisen er et godt sted at holde en fest, at holde kursus for sine medarbejdere, at opleve et musikarrangement eller opleve amatørteater og mange andre former for arrangementer. Mangfoldigheden er også en vigtig del af brandingen. Pia og bestyrelsen på 6 medlemmer vil gerne både finkultur og amatører. Hun slår meget på, at Remisen er ”Borgernes og byens hus”. Hun har gennem årene oplevet, at mange kunstnere, som har optrådt i Remisen, ikke kun er meget imponerede over bygningen og akustikken. Det handler også om, at de oplever, at de får en god behandling. Derfor er der flere kunstnere, der kontakter Remisen og ønsker at vende tilbage. Samtidig fortæller kunstnerne selvfølgelig også om deres gode oplevelse i Remisen til andre kunstnere. Pia oplever således, at den vedholdende indsats har skabt et rigtig godt image.

Talrige arrangementer

Rigtig mange dage i løbet af året er der arrangementer i Remisen. I 2018 var der 237 enkelt-arrangementer. Der er foreninger, private og virksomheder fra hele landet, der booker Remisen til fester, koncerter, kurser m.v. Pia nævner, at det i den forbindelse er en stor fordel, at togstationen ligger lige ved siden af. Brande ligger centralt i Danmark. I september 2018 var der på DR-K en udsendelse om ”Fantastiske forvandlinger”. Her var bl.a. Remisen i fokus som en af de bygninger, ”som ved respektfuld omdannelse har fået nyt liv uden at miste ånden fra det, der engang var bygget til”. Denne udsendelse gav en fantastisk interesse fra hele landet. Bl.a. har mange arkitekter ønsket at se bygningen.

Økonomien er en stadig udfordring

Det er en konstant udfordring at få økonomien til at hænge sammen i RemisenBrande. Ikast-Brande Kommune giver et årligt driftstilskud, men har nu skåret kr. 250.000 pr. år i beløbet. Og:

- Der er ingen garantier for de kommende år, konstaterer Pia Palmelund. Hun arbejder med at skaffe økonomiske midler via fonde, og desuden er der sponsorer, som støtter Remisen. Der er hovedsponsorer, kultursponsorer, naturaliesponsorer og eventsponsorer. Desuden er der en lang række medlemmer, som indbetaler årlige kontingenter. Alle er uvurderlige støtter. Økonomien tillader ikke en lang række ansatte, så derfor er frivillige et helt nødvendigt supplement. Der er mellem 30 og 50, som Remisen altid kan trække på, men der er flere, der står klar til at hjælpe. Pia ser dog gerne, at endnu flere kunne få lyst til at være en frivillig del af Remisen. Frivillige er i øvrigt ikke kun vigtige for at få udført noget konkret arbejde, pointerer hun. De er samtidig fantastiske ambassadører for Remisen, og således væsentlig for brandingen.

Fremtiden og visionerne

Der sker meget i Ikast-Brande Kommune, som umiddelbart ser ud til at få betydning for Remisen. Det gamle Sygehus, Hjertet i Ikast, Den nye skole med nye samlingsmuligheder og endelig Bestsellers planer om en helt ny bydel. Pia er meget klar i mælet, når hun siger, at hun generelt hylder frivilliges initiativer, der handler om at skabe medborgerskab. Udfordringen med flere kulturtilbud/borgerhuse/multihuse m.v. i kommunen er imidlertid, at hvis kommunen fremover har den samme økonomiske ramme på kulturbudgettet - eller måske mindre - vil det selvfølgelig gå ud over de eksisterende, når flere skal dele ”lagkagen”. Vedr. Bestseller-byen har Pia og hendes bestyrelse været i kontakt med repræsentanter for projektet. Hendes opfattelse er, at en sådan mulighed skal gribes af alle. Det handler om at være proaktiv og se mulighederne, og hun ser mange spændende muligheder.

På kulturområdet nævner Pia, at hun håber på, at Brande kunne være byen, som udvikler gadekulturen. Det vil sige at indtage byrummet på en ny måde. Opleve kunstnere lave gadeteater, spille musik og udføre andre kunstarter i gaderne. Efter hendes opfattelse har Brande et naturligt fundament for at bevæge sig i den retning.        

 

 

 

 

 

 

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul