Peter Gæmelke blander sig i biogasdebatten

Brande Bladet har modtaget følgende indlæg fra Peter Gæmelke, bestyrelsesformand i Bionaturgas Danmark (Et datterselskab af Naturgas Fyn)
Biogasfakta Brande er en driftig by. Brande bestemmer selvfølgelig selv. Bionaturgas Danmark har sammen med Gartneriet Månsson brugt mange ressourcer på at få et biogasanlæg projekteret og planlagt – vi tror, vi kan realisere planerne – men det er selvfølgelig helt op til Ikast-Brande Kommune og beboerne i Brande, om det skal ske.
Vort ærinde med dette beskedne indlæg er alene at tilføre debatten, som foregår i lokalpressen i disse da-ge, et faktuelt input. Det er nødvendigt for at sikre en afklaring på et sagligt grundlag.
Anlægget, der kan være på vej til Brande, er hverken stort eller Danmarks største. Det er, i sammenligning med de biogasanlæg Bionaturgas Danmark er involveret i, et af de mindste. Rettelig bør det nok karakteri-seres som et mellemstort anlæg, når man sammenligner med de biogasanlæg, der i øvrigt findes i Danmark.
Anlægget er særligt ved at være baseret på store dele økologisk biomasse. Det betyder bl.a., at den afgassede biomasse kan bruges som gødning på de økologiske jordbrug, hvor der produceres økologiske fødevarer.
Anlægget skal aftage i alt 150.000 ton biomasse om året. En tredjedel af biomassen består af græs, grøntaf-fald og kartoffelpulp. Resten af husdyrgødning. Godt 10 procent af husdyrgødningen pumpes direkte til anlægget fra nabogården, dvs. uden vejtransport. Men så er der de resterende 80.000 ton. Gyllen til det moderne biogasanlæg fragtes i lukkede tankbiler – ligesom de kendte mælkebiler. Under normal drift vil der ikke være lugtgener fra biogasanlægget. Vognene rengøres efter hver af- og pålæsning i lukkede og lugtsikrede haller, og når gyllen leveres retur til landmanden, er lugten reduceret i forhold til lugten fra den gylle, der spredes på marken i dag.
30 daglige transporter er planen for anlægget i Brande. Placeret indenfor dagtimerne giver det 3-4 trans-porter pr. time. Størstedelen afløser den nuværende transport af gylle og kartoffelpulp, så nettovirkningen er mindre.
Håndteret rigtigt er biogas er ikke farlig. Biogas er lettere end luft og vil stige til vejrs hurtigt, hvis der skulle ske et udslip. Såvel transporter som anlæg er desuden underlagt strenge krav til arbejdsmiljø, sikkerhed og egenkontrolprogrammer.
Det moderne biogasanlæg er designet, så alle støj- og lugtkilder kapsles inde i lukkede systemer. Det er designet til at være placeret blandt mennesker, for der er masser af familier, der bor i landområderne, hvor anlæggene hører hjemme, landområder, hvor der i forvejen ligger større husdyrhold, industri mv. Biogas-anlæg er til for at aflaste miljøet, ikke for hverken at skæmme eller skræmme omgivelserne. Derfor er det moderne biogasanlæg også inddæmmet af beplantede sikkerheds- og støjvolde og søger at indpasse sig i det givne landskab.
Den valgte placering i Brande ligger i et område, der i kommuneplanen er udlagt specifikt til biogasanlæg. Derfor skulle man antage, at de omkringboende var klar over, at der nok kom et anlæg. Placeringen er desuden ideel, da området ligger tæt ved en hovednaturgasledning og tæt på leverandørerne, så vejtransport reduceres. Der arbejdes lige nu med to forskellige anlægsforslag. I begge forslag er anlægget forsøgt placeret så langt væk fra nærmeste nabo som muligt, dvs. cirka. 80 meter, og med administrationsbygning nærmest skel. Alle detaljer vedrørende anlægget fremgår desuden af den 190 siders VVM-redegørelse, der indgår i det indsendte ansøgningsmateriale.
Vi tror på, at et moderne biogasanlæg i Brande giver god mening, arbejdspladser og et landmiljø, det er rart at være beboer i. Men valget skal træffes lokalt – vi er interesserede i at bygge og drive anlægget, men kun hvis den lokale opbakning, vi hidtil har mærket, er der.
Tilføj kommentar