Ikast-Brande Spildevand renser vandet for mikroplast

Op i mod 98 % af mikroplastikken i spildevandet bliver opsamlet på Ikast-Brandes renseanlæg. Det betyder desværre, at der stadigvæk er mikroplast i det vand, der løber tilbage i vandmiljøerne. Blandt andet fordi klude og andre plastprodukter, der skylles ud i toilettet, bliver til mikroplast på vej igennem systemet.

- Vådservietter og klude bliver til mikroplast i vores kloakker, og det vil derfor være en kæmpe hjælp for os, hvis borgerne ville nøjes med at smide toiletpapir i deres toiletter, fortæller driftsleder på Ikast-Brandes renseanlæg, Peter Møller Andersen. Spildevandet i Ikast-Brande Kommune ender på renseanlæggene, hvor vandet bliver renset så grundigt som muligt for så efterfølgende at blive ledt ud i naturen igen. Når man ikke kan rense vandet 100 %, er det vigtigt, at alle er er klar over, at det kun er toiletpapir, der må kommes i toilettet. Med borgernes hjælp kan mængden af mikroplast i naturen altså reduceres.

Slam fra renseanlæggene ender på markerne

Massen af slam, der bliver sorteret fra på renseanlæggene, er god næring til markerne. Men den indeholder også en del af den mikroplast, der er sorteret fra i rensningen af vandet. Mikroplasten ender i sidste ende på de marker, hvor der dyrkes foder til dyr. Det er derfor endnu en god grund til, at man skal undgå plastprodukter i toilet og kloakker.

For at spildevandet kan nå frem til renseanlæggene er der brug for pumper og pumpestationer. Når klude, vådservietter og andet plastik kommer i kloakken, vikler de sig ind i hinanden og er skyld i tilstoppede pumper. Der skal op til tre mand til for at rense og efterse en pumpe, så det er en dyr fornøjelse at sørge for at pumperne kan køre ordentligt.

- Lugten er virkelig kras herude ved brønden, men det vænner man sig til. Det er jo dyrt i arbejdstid, når vi hele tiden skal hejse pumperne op og have dem renset, men vi bliver nødt til at gøre det ret ofte, forklarer Lasse Thomsen, der har været med til at rense et utal af pumper i sin tid hos Ikast-Brande Spildevand.

Forbrugerne betaler

Regningen for at rense pumperne ender i sidste ved ende ved forbrugeren.

- Vi vil da hellere bruge pengene på at renovere og fremtidssikre kloakken i stedet for at bruge ressourcer på at sende folk ud til pumper der er stoppet til med klude, siger spildevandschef Thomas Kruse Madsen. Antal tilstoppede pumper kan for eksempel begrænses ved, at forbrugerne husker at smide klude og vådservietter i skraldespanden i stedet for i toilettet.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul