Kartoflens rejse

I disse måneder skal man ikke bevæge sig ret meget rundt på landevejene i kommunen for at støde på en kartoffeltransport. De fleste har kurs mod Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland (AKM) i Brande eller naboen KMC, der fremstiller ingredienser til madvarer af kartoffelpulver.
En af leverandørerne til fabrikkerne i Brande er Jens Chr. Hansen, som i år har haft 180 hektar plantet til med kartofler. Både til pulver og mel, men uanset hvad er det helt centrale stivelsesprocenten. 3 forskellige sorter af pulverkartofler er hentet op ad jorden; det gælder både den tidlige sort, de kartofler, der blev kørt direkte til videreforarbejdning og dem, der er kørt på lager.
Og selvom vejrforholdene har været tæt på optimale med masser af sol langt hen i sæsonen, kunne stivelsesprocenten godt have været en smule højere, mener Jens Chr. Hansen, der dog kan glæde sig over, at lagerkartoflerne lige kravlede over 20%. De tidlige sorter indeholdt 15-16% stivelse, og at de ligger lidt lavere end den sene er der ikke noget unaturligt i.
Hele oktober opsamler hans medarbejdere melkartofler med kartoffeloptageren, og her har den gennemsnitlige stivelsesprocent indtil videre ligget i underkanten af 19.
Vækst
Jens Chr. Hansen har efterhånden mange års erfaring som kartoffelavler. Det første år udgjorde leveringsandelene  6.000 tønder melkartofler, et tal der sidste år var vokset til 45.000 tønder. Dertil kommer pulverkartoflerne, så bedriften har gennemgået en kæmpe udvikling. Fremgangen skyldes fortrinsvis, at kartoffelarealet på bedriften er øget betragteligt gennem årene, men mere effektive dyrkningsmetoder og nye, forædlede sorter har også deres store andel i væksten. Og her er AKM en vigtig partner:
- Vi trækker på deres konsulenter og forsøgsresultater, forklarer Jens Chr. Hansen, der også har sagt ja tak til et business-check. Her bliver hele butikken, ikke kun kartoffelavlen, fulgt og gennemgået i løbet af 3 år, men alfa og omega er stadig højt udbytte og høj stivelsesprocent.
– Det er der, vi skal fokusere, der vi kan hente noget mere, forklarer Jens Chr. Hansen.
Færre sprøjtemidler
Derudover arbejder man hele tiden på at udvikle sorter, der kan klare sig med færre sprøjtemidler til glæde for såvel miljøet som avlernes pengepung.
Årets høst blev allerede grundlagt i slutningen af marts, hvor de første kartofler i år blev lagt ca. 14 dage tidligere end normalt. Tidligere ventede man, til jordtemperaturen var nået op omkring 8 grader i 10 centimeters dybde, da frost ødelægger kartoflerne, men også her sker der løbende en udvikling og tilpasning til forholdene.
De højere temperaturer har desuden betydet, at de sidste kartofler får lov til at blive liggende længere i jorden end ellers – kører man dem i kuler ved den nuværende temperatur, bliver de simpelthen dårlige, inden de kan leveres til fabrikken. Læggekartoflerne avler Jens Chr. Hansen selv, hvilket lægger beslag på godt en tiendedel af det samlede dyrkningsareal.
Tilfredsstillende
Hos AKM er adm. direktør Jørgen Bæk ganske godt tilfreds med det foreløbige udbytte:
- Kampagnen forløber godt, og der er rigtigt mange kartofler i år. Vejret har været med os, og samtidig har vi med rådgivning til avlerne fået sat fokus på at hæve udbyttet pr. hektar. Den hidtidige produktionsrekord fra sidste år på 48.500 tons står for fald, udtaler han. I 2011, det sidste år med kvoter for fremstillingen af kartoffelmel, producerede fabrikken ca. 40.000 tons årligt. Målet er at nå op på 60.000 tons i 2020, en stigning på 50%.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce for dinTandlæge i Brande
Brande Camping
Arne Danielsen bannerannonce

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul