Er der udsigt til en ende på tilbagegangen for Fælleslisten?

Ved de seneste 3 valg har Fælleslisten oplevet tilbagegang, en tilbagegang der for alvor tog fart, da lokallistens stifter, Preben Christensen, stoppede i lokalpolitik i 2017 efter en årrække som borgmester i Brande og derefter viceborgmester i Ikast-Brande Kommune. I 2001 opnåede Fælleslisten historiske 56,9 % af stemmerne ved det, der blev det sidste valg til byrådet i den daværende Brande Kommune.

Af Mikael Lund

Blødningen er standset – men det er tilbagegangen ikke. Nogenlunde sådan må konklusionen være hos Fælleslisten efter forrige uges kommunalvalg, der betyder, at den tværpolitiske lokalliste beholdt sine 2 mandater i byrådet.

Samtidig måtte Fælleslisten dog endnu engang notere en tilbagegang i antallet af stemmer fra 1.896 i 2017 til 1.536 stemmer denne gang, og selvom en del af tilbagegangen kan tilskrives lavere valgdeltagelse, er Fælleslistens opbakning blandt vælgerne i Ikast-Brande Kommune faldet fra 8,4 % i 2017 til 7,2 % i 2021.

Ganske vist fik Fælleslisten 28,4 % af stemmerne i Brande og hele 44 % af stemmerne i Blåhøj, men i resten af kommunen satte til sammen blot 102 vælgere derudover kryds ved liste L.

Det er ikke så svært at sætte navn på tilbagegangen, som begyndte i 2013 og næppe skyldes, at Fælleslisten med Alternativets fremkomst blev tvunget til at udskifte listebogstavet ”Å” med et L. Derimod betød den tidligere Brande-borgmester Preben Christensens afsked med lokalpolitik i 2017, at Fælleslistens repræsentation i byrådet blev reduceret fra 5 til 2 mandater på baggrund af en tilbagegang fra 23,3 % af stemmerne i 2013 til de 8,4 % i 2017.

Tæt på udslettelse

Faktisk var Fælleslisten tæt på at blive helt udraderet for fire år siden, da både listens spidskandidat, Erik René Pedersen, den vragede spidskandidat, Helle Mathiasen, og listens byrådsmedlem fra Blåhøj, Carl Jensen, tre måneder før valget skiftede til Venstre.

I stedet for de 8 kandidater, Fælleslisten havde udpeget i januar, var der pludselig kun 3 navne tilbage på liste L, men med en feberredning samt tilgangen af Morten Bak, der i 2016 forlod Venstre for at blive løsgænger efter at være blevet vraget som partiets borgmesterkandidat, lykkedes det at finde 8 kandidater.

To af dem, Henrik Kraglund og Lotte Stoltenborg, opnåede valg; til gengæld røg Hanne Pedersen fra Klovborg ud af byrådet, og dermed var det slut med den geografiske spredning blandt byrådsmedlemmerne. Fælleslisten var med andre ord tilbage ved udgangspunktet som en lokalliste for Brande-området.

Det blev der ikke ændret på ved det seneste valg, hvor samtlige Fælleslistens 9 kandidater havde minimum en ting til fælles: postnr. 7330.

Spørgsmålet er så, om Fælleslisten har en fremtid, der rækker ud over de kommende fire år.

Måske kan Fælleslisten i den forbindelse finde en smule håb i, at listens borgmesterkandidat, Lotte Stoltenborg, med 645 personlige ikke bare fik et flot valg, men også det højeste antal personlige stemmer, en byrådskandidat for Fælleslisten nogensinde har opnået, hvis man da lige ser bort fra stifter Preben Christensen selv.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Telekæden Brande
Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2022