En frisk start

Ib Lauritsen

Kommentar af Mikael Lund.

Tirsdagens kommunalvalg magede det således, at over halvdelen - 12 af de 23 medlemmer af byrådet i Ikast-Brande - bliver skiftet ud. Nogle valgte selv at gå, andre blev fravalgt af vælgerne.

Med borgmester Carsten Kissmeyers og viceborgmester Preben Christensen planlagte afgang var næsten 6.000 stemmer i spil, og det kom til at sætte sit præg på valgkampen, som ikke altid var lige køn. Her spillede de sociale platforme (læs Facebook) en ikke altid lige flatterende rolle.

Resultatet er der imidlertid al mulig grund til at glæde sig over: Med borgmesterens og viceborgmesterens afgang er de to sidste - og mest centrale - politikere fra den første kuldsejlede konstituering i 2005 væk, så nu har byrådet alle muligheder for at starte på en frisk og give Ikast-Brande den start, kommunen burde have haft for 12 år siden - Ikast-Brande vol. 2 så at sige.

Venstres spidskandidat, Ib Lauritsen (bill.), bliver ny borgmester, og der er al mulig grund til at tro, at han kan blive en endnu mere samlende figur end sin forgænger. Det er også helt naturligt, at kandidaten fra det største parti med de fleste personlige stemmer får posten, selvom brikkerne kunne være lagt anderledes - men det havde tangeret vælgerbedrag, og det fik Ikast-Brande heldigvis en meget kort tradition for.

Også fra den sydvestlige del af kommunen er der grund til at kippe med flaget over valgresultatet på trods af Fælleslistens fortsatte deroute. Godt nok betyder årsskiftet farvel til byrådets to ældste og mest garvede politikere, Preben Christensen og Tove Videbæk, og hverken Morten Bak eller Venstres folketingskandidat Henrik Christiansen opnåede genvalg.

Valgt blev til gengæld Henrik Kraglund og Lotte Stoltenborg for Fælleslisten, Kirsten York Helms for de Konservative, Bo Sand Kristensen fra Dansk Folkeparti, Anne Ravn Bach for Socialdemokratiet og Lars Lyhne for Venstre.

Læg dertil at de to tidligere Fællesliste-folk Helle Mathiasen fra Ejstrupholm og Carl Jensen fra Blåhøj opnåede genvalg for Venstre, og du har et billede af byråd, hvor Brande-området er usædvanligt stærkt repræsenteret, ja nærmest overrepræsenteret.

Faktisk er Brande dermed den eneste by i kommunen, der er repræsenteret i alle de fem partiers og listers grupper, og det kan der blive god brug for, hvis sparekniven igen skal findes frem: Ikast-Brande står om to år overfor sin hidtil største anlægsinvestering, når der skal bygges en ny skole i Brande. 200 mio. kr. er der afsat til formålet, og den beslutning er det vigtigt at holde fast i.

Selvom man ikke skal lægge for meget i geografien, er det helt naturligt, uanset om man er byråds-, regionsråds- eller folketingspolitiker, at have størst fokus på sit lokalområde, så der må vi i Brande og omegn glæde os over næsten en tredjedel af pladserne i byrådet, når mindre end en fjerdedel af vælgerne bor her og mindre end 70 % af vælgerne i Brande afgav deres stemme.

Tillykke til alle de 23 nyvalgte byrådsmedlemmer!

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce for dinTandlæge i Brande

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

BrandeBogen 2022