Den bedste bog

Af Arne Mariager:

Et menneskes liv er foranderligt og forunderligt, som skrevet står (I prædikerens Bog) – Der er en tid til at danse, en tid til at le - der er en tid til at græde. En tid til at flænse og en tid til at sy…..

Store tanker om menneskelivet, udtrykt i en af de smukkeste passager i Biblen. Jeg har læst bøger, siden jeg var otte år. Men det er aldrig lykkedes mig at finde en smukkere, mere poetisk skrevet tekst end den, der findes i Prædikerens Bog.

Lige et lille tip til mennesker, der endnu ikke har læst ”Prædikerens Bog”. (Jeg misunder jer oplevelsen)! Men lad jer ikke skræmme af titlen. Der er ingenlunde tale om en stor, omfattende tekst. Der er ikke tale om ”en bog”, men kun om nogle få sider midt i Det gamle Testamente. Men teksten er henrivende skrevet. I dag tillægges Kong Salomon forfatter-æren. Det vides ikke med sikkerhed, men lærde forskere mener, det er Salomon, der som ældre, vis mand har skrevet Prædikerens Bog.

Som yngre skrev Salomon også ”Højsangen”, et af de smukkeste kærlighedsdigte, mennesket har set. Begyndende med de herlige ord: Hvor er du fager, min veninde…..

Forskellen på de to tekster er enorm. ”Højsangen” er præget af kærlighed, for så vidt også af begær. Af optimisme, livslyst og ungdom.
En ung Salomon med livet ret forude.

”Prædikerens bog” rummer en vemod og en resignation, der er lige så smuk som kærlighedsbudskabet i ”Højsangen” – men meget anderledes.

-Der er intet nyt under solen, hedder det. - Nøgen kom han til verden fra moders liv – og lige så nøgen, må han forlade det. Al jagt efter rigdom og berømmelse, er kun som jagt efter vind.

Det er også fra Prædikerens bog, forfatteren Ernest Hemingway hentede tillen til en af de helt store   romaner ”Solen går sin gang” fra 1926. Den titel formulerede Kong Salomon nogle tusinde år før Hemingway…..

Man kan ikke – og bør ikke - betragte Biblen alene som en bog. For alle kristne mennesker er Biblen meget mere end litteratur.

Ikke bare en bog!

Men det er da både interessant og imponerende, at hvis man vælger at betragte Biblen udelukkende som en bog – så er det måske den bedste, der nogensinde er skrevet.

 

 

vet.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul