Kollektiv afstraffelse af branditterne

af Henrik Kraglund

”Skideballe til branditterne”, har Henrik Overgaard i Brande Bladet uddelt til os alle. Ingen nævnt. Ingen forbigået! Men vi er mange, som IKKE synes, at Brandes kommende skolestruktur/skoledistrikter er fremsynet. Derfor skideballen. Her hører vi et ekko fra ´60´ernes ”sorte skole”, hvor kollektiv afstraffelse kunne opleves – dengang ofte som en regel snarere end en undtagelse. Men heldigvis længst afskaffet, fordi det strider mod al sund fornuft og i stort omfang også mod lovgivningen.

Nu genoptager Henrik Overgaard øvelsen, kollektiv afstraffelse! Det er så kikset, hr. Overgaard. Det er et mindset fra gamle dage, du lufter. Eller måske fra en anden planet! Og jeg gider altså ikke være modtager af en kollektiv skideballe. Begynd du blot at skrive på en kollektiv undskyldning.

To fantastiske skoler

”Vi har to fantastiske skoler”, lyder Henrik Overgaards bombastiske udtalelse. Da vi i byrådssalen for nogle år siden fik præsenteret planen for byggeriet af Artium, påtalte jeg straks, at skolens størrelse var helt utilstrækkelig. Jeg har skrevet om det flere gange sidenhen og ikke mindst nævnt, at mistrivsel blandt elever er en uundgåelig følgeskade, når pladsen er trang. Og nu er skaden sket. Der er i dag utilpassede og kriminelle unge mennesker blandt de store elever, har vi kunnet læse og høre i pressen. Faglokaler er blevet inddraget, så pladsen er blevet mere og mere trang. Så mistrivslen kan få lov at fortsætte. Jeg har desværre talt for døve politiske øren!

Hvorfor siger du, Henrik Overgaard, at vi har to fantastiske skoler? Det er jo faktuelt forkert. Der er 13 folkeskoler i Ikast-Brande Kommune. Alle skoler er blevet underlagt en trivselstest, hvis resultat blev underkastet politisk behandling den 6.3. 2024 (Børne-unge-udvalgets dagsorden pkt. 11). Det er helt frisk materiale. Og det fantastiske resultat?

Artium er den af alle skoler i kommunen, som har den dårligste trivsel! Nr. 13 à 13!

Dalgasskolen er den af alle skoler i kommunen, som har den bedste trivsel. Nr. 1 à  13. Til lykke med det.

Politikere skal gå foran med visioner og ambitioner. Den kommende skoledistriktsinddeling er desværre et eksempel på lokalpolitikernes manglende visioner og ambitioner. Antallet af elever i en række klasser er skræmmende højt – at det gennemsnitlige antal af elever i klasserne måske er fornuftigt, kan vi jo ikke bruge til noget som helst. Det skal man dog forhåbentlig ikke forklare en bankmand!

 

Trafik til og fra skolerne

Temaet har været intenst drøftet siden Artium startede. Hvorfor er det først nu – flere år efter byggeriet af Artium - der kommer skolepatruljer? I år var der 1788 nomineringer til at blive årets skolepatrulje I Danmark. Ingen fra Brande. Men dejligt, at det nu kommer. 

Hvorfor ikke gå et skridt videre og fx forbyde transport i bil af elever, som har max. 1½ km til skole? Det kan skoleledelsen bestemme. Det kunne fx omfatte børn fra 2. kl. De vil i tillæg få motion og morgenkaos ved aflevering af børnene vil ophøre. 6 skoler i Odense har nu gennemført det. Nogen ulemper? Hvad mon læseren konkluderer?! Selvfølgelig er der ikke det.

 

Kommende skolesituation

Axel Månsson blev fuldt fortjent Årets Brandit. Til lykke med det. Axel går i spidsen med ambitioner og visioner. Det gør han sammen med en række andre personer – ingen nævnt ingen glemt. ”Gennembruddet”, sammenbygning af Artium og Brande Hallerne og bannerfører for planerne om flytning af biblioteket, Borgerservice og Politiet til Nordea-bygningen, som jo langt de fleste branditter bakker op om, er eksempler på hovedsalig private initiativer, som vil give liv til bymidten, fred og ro for brugerne af biblioteket, og 500 m² til indretning af SKOLE-lokaler. Men det er op ad bakke – den politiske opbakning er begrænset. Og hvis det har med skolerne at gøre, er den politiske opbakning stort set ikke-eksisterende. Nej, så hellere renovere Dalgasskolen for mange, mange mio. kr. – det vil vel koste mere end 25 mio. kr.? Og det bliver Dalgasskolen ikke tidssvarende af. Og løser det pladsproblemer i folkeskolen? Overhovedet ikke. De er fejet ind under gulvtæppet.

 

 

Kommentarer

Der er så nemt at være negativ og bagklog. Det Henrik skriver, så vidt jeg har forstået, er at man IIKKE skal fare i blækhuset med det samme men, lige vende skråen og se hvad der sker. Jeg var i byrådet, som suppleant for V, nogle måneder og var faktisk med, da der blev forelagt løsninger, da den nye skole skulle bygges. Henrik Kraglund glemmer elegant, at der IKKE var uanede midler af penge, men at budgettet var meget stramt. Man har fået det optimale ud af de midler der var til rådighed og har fået en rigtig god skole, efter min mening. Hvorfor ikke se glasset som halvt fuld i stedet for halvt tomt. Henrik glemmer også at da skolen blev projekteret var Ikast -Brande lige kommet ud af en benlås ! Kommunen havde været sat under administration i nogle år og var lige blevet frigivet fra denne. Så der er meget mere til historien end at man ikke ville høre på Henrik Kraglund, da han advarede. 
Per Abildskov

 

 

 

Jeg er vel blot realist. Og statistiker!! Derfor min umiddelbare indsigelse! Men mere alvorligt er det, at jeg aldrig har hørt om at Ikast-Brande har været sat under administration i nogle år. Det er breaking news! DOKUMENTATION UDBEDES. 

 

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul