Hvor bliver din stemme egentlig af – når du stemmer lokalt?

Jan Lorenzen

Af Jan Lorenzen, bestyrelsesmedlem i Fælleslisten

”Jeg vil være lokal - Vi støtter lokalområdet - Stem lokalt”. Det er det man bliver mødt med, når der er byrådsvalg. Alle partierne vil være lokale. Forholder det sig så sådan, at bare man stemmer lokalt, så sikrer vi lokal indflydelse? Ikke helt…

Lad os sige vi har et parti, som har mange kandidater opstillet i hele kommunen. Hvis et område normalt trækker et mandat til partiet, og der er opstillet 5-6 kandidater i området, kan man risikere, at ingen af de opstillede kommer ind, da de hver især trækker et mindre antal stemmer. Alle partierne er side-opstillet, derfor går de lokale stemmer til dem på listen, som har fået flest personlige stemmer. 

I Ikast-Brande kommune har vi ca. 30.000 stemmeberettigede, og 23.000 af dem stemte ved sidste byrådsvalg. Sammenligner vi de 2 store byer i vores kommune, har Brande ca. 5.700 og Ikast 12.500 stemmeberettigede. I det perspektiv vil nogle kandidater automatisk kunne trække flere stemmer end andre på listen, derfor kan man risikere, at når man stemmer lokalt, at ens stemme teknisk set går til ikke-lokale kandidater på listen. 

Hvis det at stemme personligt er vigtigt, og man kan finde sin kandidat på Fælleslisten, så er man med til at bakke op en lokal udvikling og et stærkt talerør i vores del af kommunen. 

En stemme på en Brande-kandidat fra et af de andre partier kan sagtens resultere i et godt valg for en kandidat fra f.eks Ikast - er det det, som du ønsker ? 

Derfor stem personligt på Fælleslisten – det er der du får mest indflydelse!

Kommentarer

Kære Jan,

det ser meget rigtigt ud det du skriver, men...........

Vi fik 7 fra Brande i byrådet sidste gang, så det er faktisk en mere end vi var berettiget til efter stemmerne, så det gik ikke så  galt. Forrige gang trak Kissmeyer mindst 2 med fra Brande, der ikke fik ret mange stemmer.

Fælleslisten har også valgforbund og stemmerne kan gå til personer fra andre byer.

Jan - din konklusion holder desværre ikke.

Jeg tror også at så dygtige personer som Lotte Stoltenborg og Henrik Kragelund ville have fået mere indflydelse ved at have siddet i eksempelvis venstres gruppe, så ville der have været 4 fra Brande Området, og dermed en større magt i gruppen.

God valgkamp til alle.

Peder Holt

 

 

 

Kære Peder Man kommer helt i tvivl om du har fulgt med de sidste 4 år. 

 

 

 

Kære Peder

Det er synd og skam , at du stadigvæk er bitter og skuffet over at din plan for 4 år siden totalt faldt til jorden i en kæmpe fiasko.

FL vil det bedste i byrådet. Mange ting har et solidt aftryk fra os - vel at mærke dem til borgernes bedste.

Det er bevist meget klart at byrådets medlemmer ofte sidder på bagerste række i de store partier.

Ingen nævnt- ingen glemt.

Mvh Jan Lorenzen

Det er helt korrekt, hvad Peder skriver, Jan. HVIS Fælleslisten havde stået alene, ja, så er det rigtigt, at ALLE stemmer på listen KUN går til lokale kandidater. Men i kraft af valgforbund er Fælleslistens kandidater fra Brande stillet nøjagtig som alle andre. Derfor Jan: Din stemme på Fælleslisten KAN teknisk set betyde, at en kandidat fra Ikast bliver valgt - er det det, du ønsker?

Jeg gik ud fra at du var klogere Jan. Ved sidste valg stillede Hanne Pedersen op for fælleslisten, Hanne bor i Klovborg og var kun to stemmer fra at blive valgt, mandatet tilfaldt istedet Lotte Stoltenborg. Hanne var Klovborgs stemme ved valget og fik alle atemmer derude. Denne gang stiller Hanne op for list C. og dermed går fælleslisten glip af klovborgs stemmer. Jeg synes det er på tide at vi ikke fører sognerådspolitik og ikke kan se ud over sin egen næsetip.

Karl Kristensen

Lige for en ordens skyld. Karl skriver til Jan Lorenzen og ikke mig!!! Og polemikken mellem Fællislisten og andre blander jeg mig udenom. Jeg forholder mig udelukkende i den forkerte oplysning om det valgtekniske. Ethert valgforbund kan hjhælpe begge veje uanset om det er Fælleslisten eller Socialdemokratiet. Derfor KAN en stemme på en af Fælleslistens kandidater fra Brande ende med at gavne en kandidat fra en anden by i valgforbundet. Her er intet garanteret på forhånd.
Dog kan jeg garantere, at hvis alle socialdemokratiske stemmmer i Brande går til Henrik Christensen, så vil han blive valgt. Han er på DEN måde det mest sikre kort fra Brande.

Den analyse ramte så ikke helt plet, Jan (Svendsen)... :-(

Jo, analysen er god nok, men virkeligheden en anden. Jeg skrev, at "hvis alle socialdemokratiske stemmer i Brande går til Henrik Christensen, så vil han blive valgt." Og det passer! Det sjette mandat hos Socialdemokratiet kostede 365 stemmer, men i Brande var der i alt 492 stemmer på liste A. Hvis Henrik havde fået alle disse stemmer, så havde han fået et sikkert valg. Hvis blot 167 flere af de LOKALE socialdemokrater havde krydset ved Henrik, så var det nok til valg. Analysen holder, men socialdemokraterne i Brande svigtede.
Og så er det da kun glædeligt og heldigt set med Fælleslistens Brande-øjne, at listen for andet valg i træk fik sit andet mandat med stemmer udefra. Godt gået!
Til lykke til alle fem valgte fra Brande, selv om det er skuffende, at vi mister to mandater, men det er altså udelukkende branditternes egen skyld.

Og hvis alle, der stemte på Fælleslisten i Blåhøj, havde sat deres kryds ved Henrik Boelsgaard i stedet for Lotte Stoltenborg, havde Blåhøj stadig haft en repræsentant i byrådet - sådan er der så meget, der kunne være gået anderledes...

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul