Byggegrunde – vejen til lokal vækst

Henrik Overgaard

Af Henrik Overgaard, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti

Lige som mange andre borgere i Brande har jeg i lang tid ”råbt op” om, at vi mangler byggegrunde. Som kommune har vi på ingen måde udnyttet de mange muligheder vi har haft for at tiltrække tilflyttere. Specielt har vi i Brande haft muligheden for tilflytning på grund af vores mange arbejdspladser og de mange indpendlere, der har været til byen. Jeg har gentagne gange oplevet, at borgere, der ville bygge hus, har kigget til andre kommuner - fordi udbuddet af byggegrunde i Brande har været for spinkelt.

I Ikast-Brande kommune har vi i 2020 solgt 36 boliggrunde, og til sammenligning har de i Herning kommune solgt 106 og i Vejle kommune 86 byggegrunde. Når vi ser på netto til- og fraflytning mellem Ikast-Brande kommune og vores nabokommuner Herning og Vejle, kan vi se, at vi desværre taber den kamp. Vi har netto mistet 32 borgere til Herning kommune og 21 borgere til Vejle kommune, og det lyder måske ikke af så meget, men det er ikke ubetydeligt for kommunens økonomi.

En af mine mærkesager er, at vi skal have øget vores indtægter, så vi kan betale for den velfærd, vi ønsker for vores børn, unge og ældre.

Byggegrunde og boliger til salg er afgørende for, at vi kan tiltrække tilflyttere, ligesom attraktive ledige lejeboliger er det. Tilflyttere betyder øgede skatteindtægter til kommunen. Nybyggeri skaber arbejde til lokale håndværkere og salg i vores lokale butikker – med andre ord lokal vækst.

En af grundene til, at de i Herning kommune har solgt så mange byggegrunde, er, at de har haft en attraktivt beliggende udstykning i naturskønne omgivelser.

Hvis en udstykning er god og attraktiv, vil det tiltrække borgere. Når vi ser på Nordlundvej-projektet, tyder det på at være et rigtig godt projekt. Der er allerede forhåndsreserveret 18 ud af 24 byggegrunde, hvilket er virkelig flot og vidner om, at en del borgere og tilflyttere ser projektet som meget attraktivt. Hele 10 af grundene er reserveret af familier, der ikke kommer fra Brande…det er jo fantastisk.

Projektmagerne har allerede været kraftigt medvirkende til, at Brande har formået at tiltrække nye borgere. Ud af 63 lejemål er 35 beboet af tilflyttere…. BM Invest ApS´ rækkehuse er så attraktive på grund af god indretning og kvalitet, at der på nuværende tidspunkt er underskrevet hele 13 lejekontrakter på huse, der endnu ikke er bygget færdige - det vidner om, at deres boliger er særdeles attraktive. Vi skal glæde os over, at de vælger at bygge i Brande og ikke i Herning og Vejle kommune.

Vi skal have flere byggegrunde i hele kommunen - og der skal fart på. Jeg hilser både byggegrundene på Hyvildvej velkommen, ligesom jeg håber at Nordlundvej-projektet bliver en realitet.

Kommentarer

Hej Henrik.

Nu er hele sagen jo noget mere nuanceret end, om der skal laves byggegrunde eller ej.

En vækst af byen kommer ikke uden nye byggegrunde, og formodentligt ikke uden private investorer.

MEN, det betyder jo ikke at byrådet skal kaste sig over det første og bedste forslag der kommer ind, på trods af at forslaget ligger noget fra den strukturplan man selv for kort tid siden, med stolthed har præsenteret for nuværende og potentielle nye borger i byen.

En strukturplan der nu ikke er mere værd en det papir det i sin tid blev printet på. Nu er det pludselig bare en ”vision” og ikke en plan….

Jeg kunne godt tænke mig et byråd med r.. i bukserne der tør holde fast i ”visionerne” og skabe en bydel der virkelig bringer tankerne hen på SKOVEN.

Nu skal du jo ikke holdes ansvarlig for det siddende byråds handlinger, men jeg håber da du går til valg på at indfri de ”visioner” som du nu har og taler om i den kommende valgkamp :)

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS
Pandbo Bjælkehuse banner

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul 2020