Brande Jul er udkommet

I Brande Jul skriver Erik Lauritzen om bladet der er udkommet siden 1943.

I 1943, midt under den tyske besættelse af landet, tog bestyrelsen for Brande Handelsstandsforening initiativ til at udgive det første eksemplar af Brande Jul. Hermed tog man hul på en tradition, som lever endnu. Lige siden, med ganske få undtagelser, er Brande Jul blevet omdelt til byens og egnens husstande som et sikkert tegn på julens snarlige komme. En god lokal juletradition, som i år kan fejre 80-års jubilæum.
Første nummer af Brande Jul var et lille beskedent hæfte på 16 sider. Forsiden var prydet af digtet ”Advents Klokker” af Jeppe Vedsted. Resten af hæftet var optaget af 56 annoncer fra byens handlende samt af én lang julehistorie med titlen ”Den lille Julegæst” af Morten Korch.

”Det var med nogen skepsis, at Brande Handelsstandsforenings bladudvalg i efteråret påtog sig at redigere og udsende andet nummer af Brande Jul.
Vi var på forhånd klar over, hvilke vanskeligheder, vi ville møde – i første række papirrestriktioner og dernæst tegning af de fornødne annoncer til sikring af julebladets økonomi. Straks satte vi os betydelig større mål for øje, end man ved sidste års Brande Jul arbejdede efter.”
Sådan stod der at læse i Brande Jul årgang 1944, hvor man så tilbage på den første udgivelse året før. Man må tænke på, at vi befinder os midt i krigens tid, hvilket også de første numre bærer præg af.
I udgaven for 1944 vidner de mange annoncer om, 131 i alt, at byens handlende bakkede op om dette nye initiativ. Kigger man lidt nærmere på nogle af annoncerne, bærer de tydeligt præg af krigens mangelsituation – flere af byens butikker beklager da også, at de ikke har så mange varer på lager, som de kunne ønske sig. De beder kunderne om forståelse og tålmodighed.
Allerede dette år ændrer Brande Jul karakter. Forsiden er i farver og lokale forfattere og tegnere sætter deres præg på siderne, ligesom annoncørernes antal er taget til. Det samme er julehistorierne, så bladet er nu på 30 sider.

Siden det første nummer har Brande Jul forandret både udseende og indhold. Men de bærende elementer har gennem alle årene været lokale forfattere, tegnere, fotografer og andet godtfolk samt naturligvis en lang række trofaste annoncører. Uden sådan opbakning kunne denne juletradition ikke leve videre. Så vidt vides er Brande Jul et af de ældste af sin art i landet.

Læs hele historien i Brande JUL, der kan afhentes hos Brande Bladet, Rema 1000, Blåhøj El og Skoland.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul