Fælleslistens ændringsforslag

 – vi pauser ikke den grønne fremtid - vi svigter ikke borgere

 

Fælleslisten fremsender hermed et ændringsforslag til behandling af punkt 3: Pause for arbejdet med vedvarende energi, biogas m.m., på dagsordenen for byrådsmødet mandag den 28. april 2025.

Der er meget på spil. Ikke kun for klimaet – men for udviklerne, borgere, naboer og for lokalsamfundet. Alle oplever at de står med ryggen mod muren uden handlemuligheder, hvis vi pauser arbejdet om den vedvarende energi.

Fælleslisten står på borgernes side. Det er vores fundament.

Det betyder ikke at alle borgere uanset hvad - får ret. Det betyder de skal høres og at det er i dialogen, vi vil finde de gode klimaløsninger sammen. I stedet vælger vi enøjet at støtte udviklerne. Opfylder de vores VE-aftale, er borgernes opråb nytteløs. Det er netop det vi ikke kan acceptere.

I den forrige byrådsperiode (2017-2021) blev der nedsat et §17,4-udvalg med henblik på at udarbejde en VE-aftale for opstilling af vindmøller i det åbne land. Fælleslisten var med-underskriver, men vi trak os fra aftalen, da vi blev opmærksomme på, hvilke konsekvenser det havde for de nærmeste naboer.

I vores VE-aftale, havde vi lagt op til at medtage et større areal, som skulle danne grundlag for ve-erstatninger, end de nationale retningslinje, hvilket var godt. Men erstatning på 15 % af stuehuset, vurderet ud fra den gældende ejendomsvurdering fra 2013, var også vores anbefalet anvisning til projektudviklerne. Det var langt fra tilstrækkeligt for naboerne. De nærmeste naboer ville kunne se ind i et større værditab på deres ejendomme, hvis ovennævnte erstatning blev resultatet.  De nærmeste naboer var på egen hånd. Kommunalt svigtede vi borgerne, da de var alene om at forhandle sig til bedre vilkår. Det er det vi skal have ændret!

Fælleslisten har siden råbt op om det urimelige pres vi har sat borgerne i.

Vi har slået på tromme for at vi kommunalt, skal nedsætte et nyt $17,4 udvalg og sammen med de lokale borgere, som potentiel ville kunne blive nabo til kommende ve-anlæg, udarbejdet en VE-politik, hvor borgernes bekymringer vil blive medtænkt. En politik hvor det tydeligt ses at borgerne bliver kompenseret og ikke lider økonomisk tab. Vi ønsker en aftale, hvor man f.eks. vil få mulighed for lokalt ejerskab eller at de nærmeste naboer vil få fordelagtige strømaftaler. Det kunne også være andre tiltag, som gør, at borgerne kan se værdien i at bo tæt på de kommende møller.

I andre kommuner kan vi se, hvordan man med sådanne tiltag, kan opnå stærk borgerinddragelse og få lokal opbakning til VE-projekter. Derfor kan vi også lykkes med sådan en politik.

”Vi skal færdiggøre de projekter der allerede er sat i gang” Det er den politik vi har arbejdet med i de sidste 3 år. Borgmesteren har ved flere lejligheder tilkendegivet, at han gerne vil være med til at udarbejde en ny VE-aftale, men først når de projekter, der allerede er sat i gang, er færdig behandlet. Det løber borgmesteren nu fra, ved at pause alle igangsatte projekter.

Den kommunale solcelle aftale, blev udarbejdet af det forrige byråd, og blev genbekræftet, da vi igennem en proces af det nuværende byråd har igangsat 400 hektar solceller i det åbne land. Lært af erfaringerne fra Ve-aftalerne, har solcelleprojekterne haft langt større lokal opbakning. Flere af disse projekterne er igangsat og afventer en politisk behandling. At pause dem vil ramme både udviklerne og borgerne, som har en forventning om, at de bliver færdigbehandlet inden længe.

Pauser vi Uur Hedebrugs energipark, er der tale om et budgetbrud.

I budgetforhandleringerne i 2024, var det en del af budgetaftalen, at vi ville sætte gang i en stor energipark i Ikast-Brande kommune. At stoppe den proces, er helt urimelig og i værste fald et kontraktbrud.

Biogasanlæg i Blåhøj og Ikast - Vi har ikke haft en fælles biogasaftale i kommune. Hvorfor så pause det nu!

At pause biogasanlægget i Blåhøj vil være en katastrofe. Blåhøj energiselskab er tæt på at indgå en historisk aftale med Copenhagen infrastructure Partners (CIP) og hermed sikre et udviklingsperspektiv for borgerne i Blåhøj. Det er et projekt til 30 mio. kr. Sætte vi projektet på pause, vil Blåhøj bliver ramt uforholdsmæssigt hårdt. Vi risikerer, at borgerne i Blåhøj bliver stavnsbundet, da omkring 200 husstande, vil kunne se ind i markant stigende udgifter til energi og kommunegarantierne vil risikere at gå tabt, hvis projektet falder fra hinanden.

Biogasanlægget i Ikast bør vi også behandle nu. Der er indsendt mere end 60 indsigelser, hvilket gør, at vi seriøst bør overveje, om placeringen af biogasanlægget er rigtig. Ved at behandle indsigelserne allerede nu, kan vi i tide ændre på de forhold eller den placering som der er lagt op til. Vi skal ikke stikke hovedet i busken, men arbejde med de bekymringer og udfordringer, anlægget eventuelt kan medføre.

Fælleslisten anmoder derfor om, at der stemmes om følgende ændringsforslag:

Vi pauser ikke de allerede igangsatte projekter.

Vi igangsætter i den kommende byrådsperiode et udviklingsarbejde, som skal arbejde med en fælles strategi for planlægning af vedvarende energiprojekter – med udgangspunkt reel borgerinddragelse.

Vi kalder os den grønne erhvervskommune – det skal vi leve op til.

Den Grøn omstilling skal ikke tvinges igennem – den skal løftes i fællesskab. Og det kan vi kun gøre, hvis vi tør åbne op for dialogen og sammen tage det politiske ansvar vi er valgt til at tage.

 

Fælleslisten

Rune Lyager og Lotte Stoltenborg

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Brande Camping
Arne Danielsen bannerannonce
Bannerannonce Rahbek VVS ApS

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul