Fremtidsfortællinger bygger plejecentre i Ikast-Brande Kommune

PLEJECENTRE Hvordan mon det er at bo på et plejecenter i fremtiden? Hvordan ser det ud, og hvordan er det indrettet? hvad foregår der på plejecentret? Og hvordan er det at arbejde i et nyt plejecenterbyggeri?
Det har borgere og brugere været med til at give deres bud på ved at skrive fremtidsfortællinger.
Formålet med fortællinger om fremtiden er ud fra forskellige perspektiver at formidle tanker og ideer om de fremtidige byggerier og om livet på de kommende plejecentre.
Fortællingerne er vidt forskellige. Én fortælling handler om ”Mit liv med demens”, en anden handler om medicin og arbejdsgange, en tredje om en pårørendes vinkel, og en fjerde handler om udearealer.
I en fortælling står der: Fællesrummet er et stort rum opdelt i mindre enheder med samtalekøkken, spisestue og opholdsstue. Der er en stemning med ro og hjemlighed, hvor der kan skabes plads til alle. Farverne er valgt ud fra, at beboerne her har demens eller andre svære, kroniske sygdomme. Dørene ind til den enkelte beboers stue er tydelig, mens andre døre falder i med væggene.
Baggrunden for fremtidsfortællinger
Byrådet har besluttet, at der skal bygges et nyt plejecenter på Bøgildvej i Ikast og at lave om- og tilbygning på plejecentret Engparken i Brande. Efterfølgende har et byggeudvalg for henholdsvis centrene på Bøgildparken og Engparken været inddraget i planlægningen. Det er blandt andet sket via byggemøder, studieture og workshops.
I de 2 byggeudvalg er der repræsentanter fra beboer-/pårørenderåd, Ældrerådet, personale og ledere.
Rådgivningsfirmaet Bascon er kommunens bygherrerådgiver og har været med gennem hele processen.
Som en del af arbejdet har deltagerne i byggeudvalgene således skrevet 20 fremtidsfortællinger.
Derudover har byggeudvalgene hentet inspiration fra studiebesøg på flere forskellige plejecentre og fra foredrag om fremtidens plejehjem.
Fremtidsfortællinger former byggeri på plejecentrene
Fortællingerne bidrager til at tænke visionært, så rammerne for kommunens plejecentre kan fungere optimalt i mange år fremover. Derfor indgår fortællingerne om fremtidens plejehjem i forbindelse med udformning af det fremtidige byggeri og i den videre planlægning og realisering af byggeriet.
Eksempelvis er det målet, at rammerne for beboerne skal have let adgang til udearealer. Undersøgelser har vist, at netop udearealer er vigtige for beboernes trivsel, både fysisk og psykisk. Det har også stor betydning, at den enkelte beboer selv kan bestemme, hvornår han/hun har lyst til at komme ud. Derfor har Byrådet besluttet at bygge i 1 plan, som samtidig giver sammenhæng og mulighed for en effektiv drift.
Der er for begge byggerier fokus på:
• Hjemlighed, så den enkelte beboer oplever selvbestemmelse i sin dagligdag.
• Sansestimuli, så der via lys, farver og lyde skabes tryghed.
• Aktiviteter, så beboerne har noget at give sig til, både ude og inde.
• Teknologi med faciliteter, der letter hverdagens opgaver for både personale og beboere.
• Sundhedsfremme og forebyggelse, både fysisk, psykisk og socialt fordi en relativ god helbredstilstand er vigtig for beboernes livskvalitet.
Fremtidsfortællingerne kan ses på kommunens hjemmeside
Alle fortællinger findes som bilag til byrådets møde den 16. december 2013. Link til hjemmesiden med byrådsmødet findes på kommunens hjemmeside.
Fakta om de 2 plejecenterbyggerier
Byrådet i Ikast-Brande Kommune har besluttet at bygge et nyt plejecenter på Bøgildvej i den vestlige del af Ikast med 48 boliger i 1. etape. Plejecentret skal erstatte de nuværende centre Frisenborgparken og Højris Have. Samtidig flyttes daghjemmet på Frisenborgparken til et daghjem på centret på Bøgildvej.
Det er også besluttet at lave en om- og tilbygning ved plejecentret Engparken i Brande, hvor første fase omfatter 13 boliger og en servicebygning med fælles lokale til arrangementer og aktiviteter. De nuværende bygninger rummer i dag 47 plejeboliger samt 2 boliger til midlertidigt ophold.
De nye rammer for både Bøgildvej og Engparken forventes klar til at tage imod beboere, personale og pårørende efter sommerferien 2016.
Tilføj kommentar