Få styr på pensionen i 2018

Af forbrugerøkonom Carsten Holdum, PFA

Hvis du er som de fleste, så indebærer dit nytårsfortsæt for 2018 næppe at få bedre styr på pensionen. Men det er der faktisk rigtig god grund til. Især da der d. 1. januar trådte nye regler i kraft, der har betydning for din pensionsordning. Reglerne er elementer i første del af den nye pensionsreform, som blev vedtaget inden jul, og her er der særligt to forhold, du skal være opmærksom på:

For det første kan du indbetale mere til den såkaldte aldersopsparing, når du nærmer dig pensionen. Det skal gøre det mere attraktivt at spare op sidst i arbejdslivet, da dette hidtil ikke altid har kunnet betale sig. Fremover kan du indbetale 46.000 kr. (2018) om året til aldersopsparingen mod tidligere 29.600 kr. årligt. Til gengæld gælder det høje beløb først, når du har mindre end fem år til folkepension. Når du har mere en fem år til folkepension, så nedsættes grænsen for indbetaling til aldersopsparing til 5.100 kr. om året.

Hvis du ikke betaler topskat, er de nye vilkår for aldersopsparing formentlig en fordel for dig. For aldersopsparingen gør det muligt at spare op uden at blive modregnet i offentlige ydelser på udbetalingstidspunktet.

Hvis du ikke har en aldersopsparing, kan du med fordel overveje at få det. Vær dog opmærksom på, at opsparing med aldersopsparing kan øge årets skattepligtige indkomst, hvilket kan have betydning for dine eller din ægtefælles øvrige sociale ydelser.

Det andet element i den nye reform, som du bør være opmærksom på, er, at der ændres på, hvornår du kan få din pension udbetalt. Opretter du en pensionsordning efter 1. januar i år, kan du først begynde udbetaling tre år før din folkepensionsalder. For pensionsordninger oprettet inden 2018 gælder det fra fem år før folkepensionsalderen, og hvis din pensionsordning er oprettet før 1. maj 2007, kan du starte udbetaling, når du fylder 60 år.

Disse ændringer har også betydning, hvis du får en ny pensionsordning i forbindelse med jobskifte, eller hvis dit firma vælger et nyt pensionsselskab. I disse situationer kan du bevare ældre og gunstigere regler for udbetaling, hvis du straks flytter din gamle ordning med dig til det nye selskab.

Pensionsreformens første del indeholder en række andre elementer, og der er flere ændringer på vej på pensionsområdet i den kommende tid. For pensionsreformens anden del forventes at falde på plads i foråret. Derfor er der altså god grund til at få bedre styr på pensionen i 2018. Og er det forvirrende, så søg rådgivning.

Godt nytår.

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul