En ulden sport

Det nyligt afholdte VM i fodbold afvikles som bekendt hvert 4. år, men det er ikke den eneste sportsgren, hvor der dystes om verdensmesterskabet. F.eks. mødes verdens dygtigste fåreklippere hvert andet år for at afgøre, hvem der er hurtigst og mest præcis med saksen. I år blev mesterskaberne (Golden Shears) afholdt i den irske by Gorey, og blandt de over 125 deltagere var 2 danskere. Den ene, Kenneth Storm Klausen, bor på en gård lige uden for Brande og supplerer indkomsten fra jobbet som fåreklipper med et rengøringsjob.
Debutant
Turen til Irland var hans første VM-deltagelse, og i modsætning til de fleste konkurrenter fra 26 andre nationer, hvoraf de fleste har jobbet som fåreklipper som fuldtidsbeskæftigelse, havde de 2 danskere ikke været igennem udtagelser ved andre internationale konkurrencer for at kvalificere sig. Derfor var han på forhånd temmelig spændt på, hvordan han ville klare sig, og de første dage blev da heller ikke ligefrem nogen succesoplevelse.
Autograf
På mesterskabernes førstedag deltog han i intermediate-klassen for nye deltagere, som hver skulle klippe 2 får. Facit blev en beskeden placering som nr. 121, og fredag og lørdag gjaldt det så de indledende heats i hovedturneringen kaldet Open. Her skulle deltagerne hver klippe 5 får. I første heat havde han fået valgt en forkert kam, så det gik ikke meget bedre end den første optræden på på podiet, men i lørdagens 2. heat gik tingene op i en højere enhed, og Kenneth Storm endte i top-30. Kun de 12 bedste gik videre til søndagens semifinale, så Kenneth Storm kunne pakke saksen og slappe lidt af inden hjemturen med et godt sidstehåndsindtryk, men forinden var han for første gang nogensinde blevet bedt om en autograf af en tilskuer – også lidt af et skulderklap.
TV-transmitteret
Skulle nogen tvivle på konkurrencens seriøsitet, kan et hurtigt opslag på YouTube formentlig overbevise om det modsatte (brug søgeordene Golden Shears 2014 open shearing – tilføj round 2 heat 1, hvis du vil se danske Kenneth tage de irske kommentatorer med storm). Konkurrencen blev transmitteret direkte på landsdækkende irsk tv og kommenteret med en entusiasme, som var der tale om, nå ja, VM-finalen i fodbold.
VM-debutanten fra Brande fik en pæn del af opmærksomheden i sin sidste optræden på podiet. Dels fordi han klarede sig flot og var hurtigst af de 6 deltagere i sit heat, dels p.g.a. hans mellemnavn Storm, som han deler med et britisk knivmærke, hvilket ikke undgik kommentatorernes opmærksomhed. Derfor var ”Klausen” også efterladt derhjemme.
Minuspoint
I løbet af de 4 dages konkurrencer bliver der klippet ca. 6.000 får, hvilket stiller store krav til arrangørerne. En gennemsnitlig irsk fåreflok består af ca. 90 får, så der er en hel del logistik, der skal koordineres bag kulisserne. Deltagerne bliver placeret på et podie og bedømt af 7 dommere, der roterer fra deltager til deltager for at give en ensartet bedømmelse. Minuspoint gives, hvis klipperen efterlader en stribe eller skal bruge ekstra stryg med saksen, og pointene ajourføres løbende på en skærm over deltagerne. Desuden vurderes fårene enkeltvis, når de blevet klippet og sendt ned af slisken og samlet i en ”pen” – deraf betegnelsen ”pen points”. Endelig er tiden en faktor: For hver 20 sekunder løber der 1 minuspoint på kontoen. Dermed gælder det om at finde den rette balance mellem at skynde sig uden at lave for mange fejl.
Barberet
Læs hele artiklen i Brande Bladet i denne uge - se avisen på www.brandebladet.dk

Tilføj kommentar

VIP annoncer

Annoncer

Få de lokale nyheder fra Brande på Facebook

Kommende arrangementer

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder på mail.

Onlineavis

Brande Jul